Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αρχιεπισκοπικές τραγελαφικές συμπεριφορές

Είναι απαραίτητο να διευκρινίσω προς πλήρη αποκατάσταση της αληθείας το λάθος μου, όχι ως προς αυτό το κάθ` εαυτό γεγονός, αλλά ως προς την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός. Εις την προηγουμένη ανάρτηση με ημερομηνία 11/2/2016 ανέφερα λανθασμένα ότι την 16/4/2007, με συνόδευσε η δικηγόρος μου εις τα γραφεία της μητροπόλεως Νέας Ιωνίας προς ανάληψη εργασίας. Την ημερομηνία αυτή ο τότε μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος δια του υπ` αριθ. πρωτ. 249/16-4-2007 εγγράφου του (έγγραφο 1ο), δεν με δέχτηκε στην εργασία μου. Το αληθές είναι ότι, η δικηγόρος μου με συνόδευσε εις τα γραφεία της μητροπόλεως προς ανάληψη εργασίας την 13/4/2009 (έγγραφο 2ο).   
Συνεχίζω την εξιστόρηση των πραγματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα εις την πολυετή δικαστική βάσανο εναντίον μου αφενός και αφετέρου εις το διαβλητό πρόσωπο του διώκτη μου κ. Φαραντάτου. Γεγονότα τα οποία ήσαν γνωστά εις τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Εις την παρούσα ανάρτηση αντιγράφω από το βιβλίο του μακαριστού μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ δυσμενή αναφορά του εις το πρόσωπο του πρώην μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνου Φαραντάτου (έγγραφο 3ο). Επίσης δια το ίδιο θέμα είναι γνωστή και η επιστολή της κ. Δ. Α. δια το πρόσωπο του κ. Φαραντάτου σύμφωνα με όσα εδήλωσε η ιδία όταν εκλήθη από την ΚΥΠ να καταθέσει περί του κ. Φαραντάτου (έγγραφο 4ο).        
Είμαι σε θέση να γνωρίζω τα κάτωθι: α) εις τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κυρό ΝΙΚΟΔΗΜΟ συγγραφέα του βιβλίου, δεν έχει ασκηθεί από πλευράς του κ. Φαραντάτου ουδεμία ποινική η αστική δίωξη εναντίον του δια τα όσα αναφέρει και β) δια τα όσα αναφέρει εις την επιστολή της η κ. Δ. Α. δια το πρόσωπο του κ. Φαραντάτου δεν έχει ασκηθεί εναντίον της καμία ποινική η αστική δίωξη. Επίσης ουδεμία άλλη επιστολή της κ. Δ. Α. έχω ανά χείρας μου η οποία να διαψεύδει τα όσα είχε γράψει ενωρίτερα. Εξάλλου εάν υπήρχε άλλη επιστολή διάψευσης της ιδίας θα την είχα ανά χείρας μου διότι, ο κ. Φαραντάτος θα την είχε καταθέσει εις τα εναντίον μου δικαστήρια δια την υπεράσπισή του. Παρά ταύτα, εάν υπάρχει τέτοια επιστολή διάψευσης να μου την προσκομίσουν από την πλευρά του κ. Φαραντάτου προκειμένου να την δημοσιοποιήσω αυτούσια.  
Τι τραγική ειρωνεία εκ μέρους υμών Μακαριώτατε;
Είναι πρόδηλος ο τραγέλαφος της συμπεριφορά σας. Έρχεσθε με την υπογραφή σας να υπεραμυνθείτε τον γνωστό από τότε δια τις ιδιαιτερότητές του διώκτη μου κ. Φαραντάτο, να τον δικαιώνετε και να με καταδικάζετε εσείς δια της απολύσεως ως οδηγού στερώντας μου τα προς το ζην. Απορώ πως η αρχιερατική σας συνείδηση σας αφήνει αδιάφορο αυτής της παλινωδίας; Πως είναι δυνατόν επίσκοποι με τέτοιες συμπεριφορές να ταυτίζουν  τον εαυτό τους με την Εκκλησία;
 Το έτος 1994 φανερώσατε όχι απλώς την αντίθεσή σας και την διαμαρτυρία σας, αλλά με την προσωπική σας υπογραφή εις την Ι.Σ.Ι., επιδείξατε φανερά την πρόθεσή σας να μην εκλεγεί μητροπολίτης ο κ. Φαραντάτος (αναβολή εκλογών), λόγω εκκρεμότητας της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας εις το οποίο είχαν προσφύγει τότε οι τρείς μητροπολίτες.               
 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

 τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.     


Έγγραφο 1ο


Έγγραφο 2ο

Ν. Ιωνία, 9/4/2009
Αριθ. πρωτ. 1364/10-4-2009                        Αίτηση
Γρηγορίου Σταμούλη
οδηγού Μητροπολιτικού Αυτοκινήτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Κατοίκου Ν. Ιωνίας οδός Ε.... αρ. ..
ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μητροπολίτη Πρεβέζης και Νικοπόλεως κ. Μελέτιο
Σεβασμιώτατε
Σας γνωστοποιώ ότι από το έτος 2001 έως σήμερα ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος μου παρακρατά παράνομα το ¼ των μηνιαίων αποδοχών μου παρότι υπάρχει η απόφαση του Στ Ε, 1557/2005 η οποία με δικαιώνει.
Ας σημειωθεί ότι υπάρχει γνωμοδότηση του Συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αναστασίου Μαρίνου 20/2006 η όποια λέει τα εξής: Μέχρις ότου εκδοθεί η νέα απόφαση του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου και η κατ` έφεσιν νέα απόφασις του Α.Υ.Σ.Ε (εάν ασκηθή έφεσις η μέχρις ότου λήξη η προθεσμία εφέσεως) ο ως άνω υπάλληλος (δηλαδή ο Γρηγόριος Σταμούλης) πρέπει να επιστρέψη εις την υπηρεσίαν του και να του καταβληθούν αναδρομικώς οι αποδοχές του.
Κατόπιν των ανωτέρω ευελπιστώ στην ανταπόκρισή σας για την άμεση και πιστή εκτέλεση των αποφάσεων των δικαστηρίων, αποβλέποντας στην εφαρμογή των βασικών αρχών του δικαίου που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους και προπαντός το χώρο τη Εκκλησίας.
Σας γνωστοποιώ ότι την Δευτέρα 13/4/2009 θα προσέλθω με την Δικηγόρο μου κ. Α. Φ. στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας προκειμένου να αναλάβω κανονικά υπηρεσία σύμφωνα με τον Νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων
Ο Αιτών
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Προς το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
υπ όψιν κ. Ρένεση προϊσταμένης Α’ Τμήματος Εκκλησιαστικών-Διοικητικών θεμάτων Διευθύνσεως Εκκλησιαστικής Διοικήσεως  
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
Πρακτικό Στ Ε αριθ. 68/2007
αρ. πρ. 42111/Α1  

Έγγραφο 3ο

Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος
ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Ειπέ
Τη Εκκλησία..
 
Εις την σελίδα 79 με τον τίτλο Εκλογαί νέων  ο συγγραφέας γράφει:
§5) Αρχιμ. Φαραντάτος Κωνσταντίνος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μαρωνείας, εις την Ι. Μητρόπολιν Μαρωνείας.
Από την σελίδα 81 αντιγράφω τα σχόλια του συγγραφέα: όταν έφτασαν στα ονόματα των τριών αρχιμανδριτών Κωνσταντίνου Φαραντάτου, Π.Β. και Χ.Τ., που είχαν πάρει το χρίσμα και είχαν τιμηθεί με τον όρκο των εκλεκτόρων, παρενέβηκε απροσδόκητα ο υπουργός Χρήστου, κι απήτησε να μη γίνουν Μητροπολίτες αυτοί οι τρείς ρασοφόροι. Οι εκλέκτορες αιφνιδιάστηκαν κι άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ιδιαίτερα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος, που μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας. Αυτός είχε αποσπάσει απ` την ομήγυρη των 16 την υπόσχεση και τον όρκο να εκλεγεί δικός του άνθρωπος στη θέση του, στην Κομοτινή. Και δεν δεχόταν την ακύρωση της συμφωνίας. Αλλ` ο υπουργός ήταν ανένδοτος. Δήλωσε ότι στην ΚΥΠ  υπάρχει φάκελος γι αυτούς τους κληρικούς, που είναι γεμάτος από στοιχεία επιβαρυντικά.
Δόθηκε μάχη. Και, τελικά, επικράτησε ο Χρήστου. Οι αντιρρήσεις του υποχρέωσαν τη Σύνοδο να υποχωρήσει.
Στον Τύπο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες κι εξηγήσεις για την αναστολή εκλογής των προσώπων αυτών και των αντιστοίχων Μητροπόλεων. διοχετεύθηκε η στεγνή πληροφορία, ότι αναβλήθηκαν. Και πραγματικά οι Μητροπόλεις Μαρωνείας και Κυθήρων πληρώθηκαν ύστερα από μια βδομάδα, στις 29 Μαΐου, αφού έγιναν νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκαν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Όμως κι οι καινούργιοι υποψήφιοι ήταν ευνοούμενοι των ίδιων Μητροπολιτών. Ο Καστορίας, που είχε προτείνει τον αρχιμ. Τ., ζήτησε να είναι υποψήφιος ο αρχιμ. Ι. Δ.. Κι ο πρώην Μαρωνείας Τιμόθεος, που είχε απαιτήσει να τον διαδεχθεί ο αρχιμ. Φαραντάτος, ξαναπρότεινε τον ιεροκήρυκά του Δαμασκηνό Ρουμελιώτη.
Βέβαια, δεν θα μπορούσε και η τολμηρότερη φαντασία να συντάξει τον επίλογο αυτής της αναβολής, όπως τον είδαμε εμείς να ολοκληρώνεται ύστερα από παρέλευση είκοσι ολόκληρων χρόνων. Με την συμπλήρωση της εικοσαετίας (22-5-74, 25-5-94) η σύνοδος της Ιεραρχίας, με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ψήφισε Μητροπολίτη, διάδοχο του Ν. Ιωνίας Τιμοθέου, εκείνον που τότε είχε απορρίψει εξ αιτίας των αντιρρήσεων και της αντιστάσεως του υπουργού Παναγιώτη Χρήστου. Τον Κωνσταντίνο Φαραντάτο. Και δίχως να εξηγήσει γιατί πριν είκοσι χρόνια ο Κωνσταντίνος Φαραντάτος ήταν ακατάλληλος για τη Μητρόπολη Μαρωνείας κι ύστερα απ` τα είκοσι αυτά δραματικά χρόνια αποδείχθηκα άξιος για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
Ίσως επειδή στη διαδρομή της εικοσαετίας οι επιλογές κι οι εκλογές προσάρμοσαν το Σώμα της Ιεραρχίας προς τις ιδιοτυπίες του Κωνσταντίνο Φαραντάτου.
Από την σελίδα 180 αντιγράφω απόσπασμα από την ομιλία του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου προς την Δ.Ι.Σ.: Θα ενθυμείσθε ωσαύτως, Μακαριώτατε, και το επεισόδιον το λαβόν χώραν κατά την αποφράδα ημέραν της 22-5-1974. Κατά την δραματικήν εκείνην συνεδρίαν των επισκοπικών εκλογών συνέβη κάτι το απίστευτον. Αι εκλογαί διεκόπησαν αιφνιδίως λόγω παρεμβάσεως της ΚΥΠ, η οποία δια να ματαιώση την προαγωγήν ‘’διαβεβλημένων’’ κληρικών, επενέβη δυναμικώς την 12ην παρά εν λεπτόν δια του παρισταμένου εν τη συνεδρία Υπουργού των Θρησκευμάτων, αξιώσαντος, παρά τας διαμαρτυρίας των συνέδρων και τελικώς επιτυχόντος την αναβολήν των εκλογών δια δυο Μητροπόλεις. Ούτω δε δια κεραυνοβόλου επεμβάσεως της ΚΥΠ απετράπη ο κίνδυνος να ίδωμεν τους κατηγορηθέντας, τις οίδε δια ποία αμαρτήματα, ρασοφόρους προαγομένους αναξίως εις το Επισκοπικόν αξίωμα.  
Από τη σελ. 566 αντιγράφω:
§ 5. Ενημερωτικώς θέτομεν υπ` όψιν των μελών της Ι.Σ. Ιεραρχίας, ότι εκ των ανωτέρω αναμενομένων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επηρεάζεται και το νόμιμον η μη της εκλογής Μητροπολιτών και εις τας χηρευούσας Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Βερροίας, διότι εις περίπτωσιν ευδοκιμήσεως των εκκρεμουσών αιτήσεων ακυρώσεως, η Ι.Σ. Ιεραρχίας λόγω της μη συμμετοχής των απομακρυνθέντων τριών Μητροπολιτών, δεν θα έχει πλέον νόμιμον συγκρότησιν, και δεν θα δύναται να προβή εις εκλογάς Αρχιερέων και δια τας Ι. Μητροπόλεις αυτάς.
§ Β. Αιτούμεθα, όπως αποφασισθή υπό της σεπτής Ι.Σ.Ι. η αναβολή της εκλογής Μητροπολιτών.

Έγγραφο 4ο  

Από την ιδιόχειρη επιστολή της κ. Δ. Α.  
(Σελ. 12,13)
.......εάν όμως θελήσετε εκ δευτέρου να με πατάξετε, πιθανώς να χολοθήτε από τις αλήθειες του περιεχομένου. Τότε θα αναφερθώ γραπτώς και προφορικώς, εκτενέστερα μάλιστα, εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ήδη μου έχουν υποδείξει τινές Ιεράρχαι να πράξω, αλλά δεν έπραξα, δια να μη εκτεθήτε. Επίσης θα καταφύγω εις τον ημερήσιον τύπον και εις τον εκκλησιαστικόν τύπον. Τότε θα πως και εγώ «Πάνε με στα δικαστήρια για να μιλήσω.
Τότε θα φέρω συνήγορον δικηγόρον της Κομοτηνής, εκ του οποίου έμαθα συνταρακτικά γεγονότα. Ολίγον χρόνον μετά τα διατρέξαντα εις την Αγίαν Ευφημίαν, με εκάλεσεν η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αφού μου ανέπτυξε λεπτομερώς, γιατί δεν εχειροτονήθητε Μητροπολίτης, με παρεκάλεσε πάρα πολύ να αναφέρω τα συμβεβηκότα, δια να τα σημειώσουν εις τον ειδικόν φάκελλόν σας. Δεν εδέχθην να αναφέρω απολύτως τίποτε δια να μη εκτεθήτε. Σας πληροφορώ όμως, ότι, εάν πάλιν με ενοχλήσετε με απειλές, προσβολές, ύβρεις, συκοφαντίες, με εξευτελισμούς, ταπεινώσεις και κατάρες, έστέ βεβαιότατος, ότι χωρίς να κληθώ πλέον, θα μεταβώ αυτοβούλως εις την Κ.Υ.Π. δια «να μιλήσω.» ........